Občina Žiri
Loška cesta 1, 4226 Žiri

Kmetijstvo

Kmetijstvo uvrščamo med gospodarske panoge. Dohodek, ki se ustvari v kmetijstvu, je precej manjši kot v nekmetijskih panogah. Veliko vlogo imajo kmetijske subvencije, ki se izplačujejo preko nacionalnega proračuna.

Po podatkih Popisa kmetijskih gospodarstev 2000, ki ga je izvajal Statistični urad RS, je bilo takrat na območju Občine Žiri 247 kmetij. Družinskih kmetij, ki so imele v uporabi več kot 10 ha kmetijskih zemljišč, je bilo 41, prevladovale so in še vedno prevladujejo manjše kmetije z mešano živinorejo, izvajajo pa se tudi dopolnilne dejavnosti na kmetijah. KGZ Kranj, Enota za kmetijsko svetovanje Škofja Loka je marca 2007 pridobila podatke, ki kažejo, da je M Sora Žiri leta 2000 odkupila 298 ton goveda in 624.000 l mleka, leta 2006 pa le še 249 ton goveda, odkup mleka pa je ostal približno enak.

Kmetijstvo se v Žireh srečuje s številnimi problemi. Povprečna velikost kmetije v občini je manjša od povprečne velikosti slovenske kmetije. Kmetovanje je oteženo zaradi naklonov in velike razdrobljenosti parcel. Ekonomski položaj kmetij se zadnja leta slabša. Ustvarjanje in ohranjanje delovnih mest na podeželju je nujno, če želimo obdržati kulturno krajino in poseljeno podeželje.

Občina Žiri vsako leto nameni del sredstev za ohranjanje in spodbujanje kmetijstva in podeželja. Sredstva se razdelijo na podlagi javnega razpisa, ki je objavljen v skladu s Pravilnikom o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Žiri za programsko obdobje 2015–2020.

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?